Felhasználás – nyári- és téli gumik

Aki valaha életében hallott már autóról, az nagy valószínűséggel tisztában van azzal, hogy az időjárás változásával a gumiabroncsokat is le kell, hogy cseréljük.

Ez nem véletlen, nem kell mögötte összeesküvés-elméletet látni, hogy a pénzsóvár gumigyártók kétszer akarják megfejni az embert.

Azért szükséges, mert a különböző évszakokhoz való gumikat más összetétellel gyártják, ugyanis a hőmérséklet változásával a tulajdonságaik is változnak. 

nyári gumi

Nyári gumi

A nyersanyag összetétele nagyban befolyásolja, hogy milyen az adott abroncs tapadása, ezért van szükség a téliétől eltérő összetételre.

A nyári gumi +7 °C fölött nyújtja a megfelelő teljesítményt, ennél hidegebb körülmények között rideggé válik, ezáltal csökken a tapadása, sérülékenyebb lesz.

A nyári abroncsok keményebbek a magasabb szilikáttartalomnak köszönhetően, hogy a forró úttal érintkezve ne lágyuljanak meg olyan mértékben, és fenn tudják tartani az ideális tapadást. 

Mivel a meleg, száraz nyári útviszonyokhoz lett kifejlesztve, a nyári gumi szabad szemmel láthatóan nagyobb felfekvési felülettel rendelkezik, futófelülete telítettebb, a mintázata kevésbé tagolt, ritkásabb a lamellázottsága.

Nagyon fontos, hogy a futófelületet rendszeresen ellenőrizzük, megfelelő állapotban van-e még a barázdáltsága!

A kritikus mélység 1,6 mm-ben van meghatározva, ha ez alá sekélyedik, akkor feltétlenül szükséges az abroncsok cseréje.

Ez a mélység megmérhető a fő barázdákban, de bizonyos gyártók jelzést is helyeznek el a mintázatban, hogy ezzel segítsék a tulajdonosokat.

A túlságosan elkopott nyári gumi úttartása és tapadása erősen leromlik, ezzel veszélyezteti a vezető és az utasok biztonságát, ráadásul a féktáv is jelentősen megnő a súrlódás csökkenésével.

Érdemes az új abroncsokat megbízható, szakértő kereskedésből beszerezni, mert a használt vagy gyengébb kivitelezésű gumik legfeljebb időszakos megoldás lehetnek, hosszú távra sokkal jobban megéri minőségi terméket vásárolni.

Fontos még, hogy megfelelő módon tároljuk a nyári gumikat, mikor nem használjuk őket, ugyanis a nem szakszerű tárolás drasztikusan csökkentheti az élettartamukat. 

Téli gumi

téli gumi

A téli gumiabroncsok kimondottan rossz időjárási körülményekhez lettek kifejlesztve, nedves, havas útra, hideg légköri hőmérséklethez.

Csak úgy, mint a nyári gumi, a téli határa is a +7°C, csakhogy ez alatt működik ideálisan, ennél melegebb időben túlságosan fellágyul, ezzel csökken a teljesítménye.

Az alacsonyabb szilikáttartalom miatt alapvetően lágyabb, mint a nyári abroncsok, hogy a hidegben ne váljon rideggé, ne repedezzen meg a használat következtében.

A téli abroncsok mintázatukban is eltérnek a nyáriaktól, ugyanis jóval több bemetszés található rajtuk, és ötször sűrűbben barázdáltak, melyek jellemzően mélyebbek és szélesebbek.

A szélesebb barázdák abban segítenek, hogy könnyebben távozik belőlük a víz és a hóolvadék, így nem fenyeget az a veszély, hogy feltöltődve csökken az abroncs tapadása.

A mintázatokból létezik szimmetrikus és aszimmetrikus: az előbbit elsősorban városi használatra javasolják, míg az utóbbi különböző területei különféle feladatokra alkalmasak, úgy, mint vízelvezetés, manőverezhetőség, stabilitás.

Léteznek szegecselt futófelületű abroncsok is, de ezek extrém körülményekhez (jég, sivatag, hegymászás) készülnek, átlagos használat során nemigen lesz szükségünk effélére. 

Négy évszakos abroncs

Az All Seasons gumik egy-két évtizeddel ezelőtt még, mondhatni, kísérleti szakaszban voltak, így a használatuk komoly kompromisszumok kötésével járt.

Mára azonban az összes nagy gyártó előrukkolt a saját típusaival, tehát nem feltétlenül csípőből elvetendő az ötlet, elsősorban az olyanok számára, akik nem vezetnek sokat egy évben.

Az újabb, felsőbb kategóriás négy évszakos gumik téli teljesítménye már nem sokban marad el a kimondottan téli gumikétól, persze az is igaz, hogy sosem fogja 100%-ban kiváltani a szezonális abroncsokat. 

Gumiabroncs